PANALLETS

#Postres y dulces 21 septiembre 2020




JA TENIM A SOBRE TOTS SANTS, I LA NOSTRA TRADICIÓ, CASTANYES I PANALLETS. US DEIXO AQUI UNA RECEPTA TÍPICA DE LA IAIA I QUE A MÉS ES CONSERVEN MOLT TEMPS. ESPERO QUE US AGRADIN !!!!
INGREDIENTS:

Per a 80 panellets aproximadament (depen de lo grans o petits que els formeu ;-) )


1.500 gr d'aigua per coure les patates


500 gr de sucre


500 gr de farina d'ametlla


500 gr de pinyons (si els volem fer tots de pinyons, si no, n'agafarem menys)


200/250 gr de patates crues i pelades tallades a daus


Mig tronc de canyella o la pela de mitja llimona


100 gr d'aigua per fer l'almívar


1 tasseta de xarop d'agave o una tasseta d'almívar (per pintar els panellets) o un ou batut.


ELABORACIÓ:


1. Posem el 1.5l  d'aigua al vas i les patates al cistellet, tapem i programem  35 min/ 100ºC /vel cullera.  Amb l'osca de l'espàtula traiem el cistellet i buidem el vas reservant una mica de l'aigua per si ens fes falta. (si durant la cocció surtis aigua per dalt, tireu-hi un rajolí d'oli)


2. Posem les patates al vas,  tapem i programem 2 min / sense temperatura / vel 4. Reservem i netegem el vas.


3. Posem al vas els 100gr d'aigua, el sucre i la canyella (o la pela de llimona), i programem 10 min / temp varoma / vel cullera.


4. Seguidament, traurem la canyella o la pela de llimona i hi tirarem la patata. Tancarem el vas i remenem 30seg / 70ºC /vel 3 inversa. Traiem el cubilet i deixem la tapa, sense programar tems a 70ºC / vel 3 inversa, hi anem afegint la farina d'ametlla ajudant amb l'espàtula i remenant fins que ens quedi una massa ben barrejada i homogènia. 


5 .Ja tenim la massa principal dels panellets. Aboquem en una bol gran i deixem refredar una horeta aproximadament o si volem d'un dia per l'altre també funciona.  Engeguem el forn amb funció gratinar i seguidament, amb les mans una mica molles d'aigua, anem formant les boles i les arrebossem amb els pinyons. Ho anem posant en una safata per anar al forn si els pintem amb ou ho farem abans d'enfornar si els pintem amb xarop d'agave o sucre en almívar o farem després un cop freds. Ho posem al forn fins que siguin just daurats.  Abans de tombar-los per daurar l'altre cantó, els hem de deixar refredar una estona. 



Altres gustos:

COCO: barrejar a la massa una mica de coco (al gust) , i després donar la forma desitjada i arrebossar-los de coco. Daurar-los també pintats una mica amb almívar o "sirope" d'agave. (o amb rovell d’ou).


CAFÈ: barrejar cafè soluble a la massa, donar-los forma de gra de cafè i daurar-los al forn, un cop freds, empolsinar-los amb una mica de farina i sucre llustre,. 


XOCOLATA: barrejar xocolata negra fosa, i fer la forma rodona arrebossant-los de cacau en pols, o barrejar entre mig de la massa llàgrimes de xocolata, daurar-los una mica al forn perquè es fongui la xocolata i espolsar-los de cacau un cop freds. 


D'AMETLLES: fer la forma amb la massa i arrebossar-los d'ametlles trinxades, pintar-los i daurar-los al forn.


DE CODONYAT: Donar forma rodona només amb la massa, aplanar-los una mica i posar un dau de codonyat al centre. Daurar al forn.  Espolsar-los amb una mica de farina un cop freds.