TORTELL DE MASSAPÀ i DE SANT ANTONI

#Postres y dulces 15 enero 2021



Típic tortell de massapà que també es menja el dia de Sant Antoni Abat, patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics, així com dels traginers, que es celebra el dia 17 de gener amb els típics TRES TOMBS. Ara, com que fa fred, pots començar a fer-lo es dia abans al capvespre i deixar-lo dins el forn apagat tota la nit fent la darrera llevada.


Aquesta recepta es feia a la pastisseria de casa meva, pastissers de tota la vida i aquesta recepta es un petit homenatge a ells.....desitjo que us agradi!!!!


INGREDIENTS X MASSAPÀ:


•150 g sucre


•150 g ametlla


•35 g d’aigua



INGREDIENTS X MASSA (500 G, 1 TORTELL):


•40 g sucre


•5 g o 1 culleradeta sucre avainillat


•25 g llard de porc


•115 g aigua


•15 g llevat fresc


•1 ou


•150 g farina de força


•135 g farina normal


•3 g o ½ culleradeta sal


•10 g d’oli de girasol



PREPARACIÓ MASSAPÀ:


1.Poseu el sucre en el got i polvoritzeu-lo 30 seg. /vel 10


2.Afegiu-hi les ametlles i polvoritzeu-les 8 seg. / vel 6


3.Afegiu-hi l’aigua i barregeu-ho 5 seg. / vel 4 1/2


4.Retireu-lo i emboliqueu-lo amb film en forma de bola i deixeu-lo reposar a la nevera 1 h



PREPARACIÓ MASSA:


1.Poseu el sucre i el sucre avainillat en el got i polvoritzeu-los 20 seg. / vel 10


2.Afegiu-hi l’aigua i el llard i tempereu-ho 1 min / 37ºC / vel 1


3.Afegiu-hi el llevat, l'ou, les farines i la sal i barregeu-ho 5 seg. / vel 5


4.Amasseu-ho 7 min. i afegiu-hi l’oli de girasol i amasseu-ho 1 min +


5.Deixeu-ho reposar dins el got fins que dobli el volum (amb la TM6 es pot posar al varoma, sobre paper vegetal, amb la funció fermentar 1h / 50ºC)



COM FER EL TORTELL:


Un cop fermentada la massa, estireu-la al llarg sobre el marbre, uns 65 cm de llargada per uns 20 d’amplada. Col•loqueu-hi, a tot el llarg, a la part de dalt, el massapà en forma de cordó (si es per Sant Antoni si posa una figureta que pugui anar al forn, un animalet) i un cop tot repartit, enrotlleu-la del tot. Un cop fet el xurro, heu d'ajuntar les dues puntes fent que una d’aquestes emboliqui l’altra i així quedi el tortell format. Col•loqueu-lo sobre paper vegetal a la safata del forn, feu-hi uns talls d'uns 3 dits i deixeu 3 dits fins al proper tall +o-. Pinteu-lo amb ou batut i deixeu-lo fermentar dins el forn apagat fins que dobli el volum (unes 2/3 hores). Traieu-lo de dins el forn i preescalfeu aquest a 200ºC i, un cop calent, enforneu-lo 5 minuts i llavors baixeu la temperatura a 180ºC durant uns 10 minuts (ajusteu-ho depenent del forn). Un cop fred, polvoritzeu sucre glaç amb un colador fi a les parts no tallades.



AQUESTA RECEPTA ÉS UN HOMENATGE ALS MEUS PARES, ALS TIETS i ALS AVIS, PASTISSERIA GOMÀ DE MARTORELL