DEPUREM EL COS ??

#Bebidas 12 enero 2021


Després de festes i amb tants excessos, és necessari i val  la pena depurar una mica el cos. Aprofitant que estem en època de carxofes, que de cebes en tenim tot l'any, dels beneficis del julivert i de la llimona, us proposo una beguda, que tant si és calenta com freda ens pot ajudar. Abans però us faré quatre pinzellades dels beneficis d'aquests ingredients.


CARXOFES: 


La carxofa té una gran quantitat de propietats entre elles, la lluita contra l’envelliment cel·lular, va bé per estimular el fetge i millorar la retenció de líquids de l’organisme. Conté Vitamina B, Niacina, Riboflavina, Tiamina, Vitamina B6, Flavonoides. Té propietats desintoxicants. Conté gran quantitat d’àcids cafeic, linoleic, cinarina, o àcid dicafeolquínico, que és l’encarregat d’estimular la secreció de bilis pel fetge. L’estimulació de la bilis és causada per la cinarina entre altres, que es troba en major quantitat en la tija, i les fulles de la carxofa. Les seves propietats ajuden a disminuir la pressió arterial, de manera que prevenen de l’arteriosclerosi, artritis, gota i colesterol. Prevé el càncer de fetge. Facilita l’excreció urinària. Consumir el suc de les fulles de la carxofa, redueix el sucre en la sang per la qual cosa és un gran aliment per als diabètics.  Combat l’àcid úric.  Ajuda a saciar la gana. Regula el trànsit intestinal i molt beneficiosa per a les dones embarassades (ens podríem extendre molt, però aquí ho deixo)


CEBA:


La ceba és força rica en hidrats i vitamines. Conté vitamines A, B1, C, E i àcid fòlic. Conté minerals com calci, magnesi, iode, cobalt, coure, ferro, fòsfor, clor, níquel, potassi, silici, zinc, sofre i brom. També té aminoàcids com l’àcid glutamínic, l’arginina, la glicina i la lisina, entre d’altres, quercetina –que combat la caiguda del cabell i millora les inflamacions intestinals es casos com la malaltia de Crohn o la celiaquia— i olis essencials amb components sulfurosos. Exerceixen una influència important sobre els pulmons. Escalfen l’organisme –ens fan suar— i mouen l’energia pel cos. Poden evitar els coàguls a la sang.  La seva riquesa el sulfurs ens purifica. Netegen les artèries i retarden el creixement de virus. Si està ben cuita, la ceba millora la digestió perquè exerceix de tònic. També redueix el risc de patir problemes musculars. Ajuda a mantenir la pressió arterial i el colesterol, i és un bon inhibidor de les reaccions al·lèrgiques. Es fa servir per combatre la disenteria i també els refredats, i per eliminar la inflamació i les flegmes del nas i el coll. 


LLIMONA


Un dels remeis tradicionals que cada vegada prenen més persones cada matí en dejú, és l'aigua tèbia amb llimona. Es coneix que la llimona és rica en propietats que ens aporten molts beneficis per la nostra salut, com la prevenció de malalties. Per això, és recomanable prendre'n tot l'any i no només durant els mesos de tardor i hivern, quan es converteix en una opció per augmentar les defenses i evitar refredats.  La llimona conté moltes substàncies -en especial àcid cítric, calci, magnesi i vitamina C- que contribueixen a cuidar la nostra salut, els seus beneficis:  Acció depurativa,  ajuda a la digestió, equilibra els nivells de pH,  depura el nostre fetge, estimula el sistema immunològic, ajuda en la pèrdua de pes, refresca l'alé, ajuda en la cura de ferides i neteja la pell.


JULIVERT


És un ingredient al qual normalment no donem la importància que hauria de tenir. Com que moltes vegades és un regal de la fruiteria o la peixateria no el valorem prou, cosa que hauria de ser just el contrari: fins al punt que es pot arribar a considerar tot un superaliment gràcies a l’elevada concentració que té en alguns nutrients: és l’aliment amb més vitamina K i amb molta vitamina C i A, minerals, antioxidants i té molts efectes terapèutics. 


Bé, i per no entrar en més detall, que es podria fer molt més llarg, aqui us paso el "SUPER CALDO" depuratiu:


INGREDIENTS:


*2 CEBES TALLADES A QUARTS


*10 FULLES EXTERIORS DE CARXOFA


*1 MANAT DE JULIBERT


*1 LITRE D'AIGUA


*SUC DE LLIMONA (OPCIONAL)


Primer de tot netejarem les fulles de les carxofes, i les posem al vas junt amb les cebes a quarts, el manat de julivert i 1 litre d'aigua. 


Programem 20 minuts a 100ºC velocitat 2.


Un cop acabat colem amb el cistellet i hi afegim un raig de llimona (és opcional) i ja ens el podem beure, calent, o el guardem i ens el prenem fred. Espero us agradi i hi trobeu els beneficis.